Nicola Yoon – Minden, minden

Nicola-Yoon-Minden-minden

Szerző: Nicola Yoon

Kiadó: GABO, 2016

FülszövegNagyon ​​ritka, de nagyon híres betegségben szenvedek. Gyakorlatilag az egész világra allergiás vagyok. Sosem lépek ki a házból. Már tizenhét éve. Csak anyu és az ápolónőm, Carla van itt velem. Aztán egy napon egy költöztető cég teherautója áll meg a szomszéd ház előtt. Kinézek az ablakomon, és akkor meglátom őt. Magas, vékony, és csak feketét visel – fekete a pólója, a nadrágja, az edzőcipője, sőt még a kötött sapkája is, ami alól egyáltalán nem lóg ki a haja. Észreveszi, hogy őt figyelem, és megakad rajtam a tekintete. Csak nézzük egymást. Olly a neve.
Lehet, hogy nem lehet megjósolni a jövőt, de azért ezt-azt mégis meg lehet. Például nagyjából biztos vagyok benne, hogy bele fogok szeretni Ollyba. És szinte biztos, hogy annak katasztrófa lesz a vége.

Értékelés: 5/5

Az élet ajándék. Ne pazarold el!

A történetre a borítója és a fülszövege miatt lettem figyelmes, illetve a benne lévő illusztrációk miatt döntöttem úgy, hogy megvásárolom és elolvasom a könyvet. Igazából a történet nem hosszú, de nagyon érdekesnek és a mellette lévő illusztrációk nagyon élvezetessé és hangulatossá teszik a történetet. A történet Madeline és Olly szerelmi történetét mutatja be, illetve Madeline mindennapjait, hogy milyen amikor az ember mindenre allergiás. Madeline a mindennapjait a sterilizált szobájában és a könyvei mellett tölti. Már több mint 17 éve semmilyen formában nem hagyta el a házukat és a változást a szomszédba költöző család, vagy is inkább Oliver hozza el a lány számára. Eleinte Madeline csak az ablakból figyeli a család életét, a mindennapjait, feljegyzéseket készít erről. Majd Olly is figyelmes lesz a lányra és szeretne minél jobban a közelébe kerülni, hogy megfejtse az ő titkát. De a találkozások se egyszerűk, Madeline anyja nagyon félti a lányát és nem engedi, hogy bárkivel is találkozzon rajta és az ápolóján Carlan kívül. Eleinte Olly és Madeline chatelnek, majd végül személyesen is találkoznak és a szikra ott van kettőjük között. Ezután a lány úgy érzi valami többet szeretne az élettől,nem ezt a bezártságot, hiszen így mindenről lemarad. A történet olvasása közben kiderül, hogy Madeline elveszítette a testvérét és az édesapját egy balesetben, ebből is érthető, hogy az anyja miért védelmezi ennyire. De végül Madeline elhatározásra jut és ráveszi a Ollyt, hogy menjenek el és utazzanak Hawaii-ra. Ezt úgy éri el, hogy meggyőzi Ollyt, hogy nem lesz rosszul nem fog vele történni semmi,mert van gyógyszere, ha rosszul lenne.

És az utazás után kezdődnek majd csak az igazi bonyodalmak. Hawaii-n élvezi a két fiatal az életet, szerelembe esnek egymással, új dolgokat fedeznek fel és próbálnak ki együtt. Madeline úgy érzi semmi baja és nem is utal arra semmi, hogy rosszul lenne. Majd egy éjszaka rosszul lesz, jön a nagy feketeség és kórházba kerül. Ezután minden megváltozik, vagyis inkább minden újra a régi kerékvágásba áll vissza. Olly és Madeline kapcsolata megszakad, mivel a lány nem válaszol a fiú egyetlen megkeresésére vagy üzenetére sem. Ezután Olly-ék is elköltöznek és a lány úgy érzi megint egyedül van és teljesen maga alatt lesz. Végül elérkezik a nagy titok, ami mindent megváltoztat. Ugyanis a Hawaii kórházban rájöttek, hogy nincs is igazán betegsége Madeline-nek, amiről idáig a lány anyja féltőn óvta a lányát. Először a lány furcsálja ezt és megkérdezi az édesanyját, de ő megerősíti, hogy az ő betegsége ritka és ne dédelgessen hiú ábrándokat, hogy meggyógyul. Végül Madeline Carla segítségét kéri, hogy kiderítse mi az igazság. Itt már a lányban és az ápolójában is felmerül a gyanakvás,hogy valami nincs rendben itt. Aztán kiderül az igazság, hogy Madeline semmiféle betegségben nem szenved, amit az édesanyja hitt. A lány a totális megdöbbenés határán áll és kérdőre vonja az anyját. És végül jön a beismerés, hogy az anyja nem tudta feldolgozni a férje és fia halálát és Madeline-t mindenképpen meg akarta óvni. Ezután természetesen minden megváltozik, Madeline új életet kezd és végül Olly-val is egymásra találnak egy könyvesboltban.

Mint látjuk a történet nem hosszú, de szerintem nagyon érdekes és a fordulat a végén szerintem teljesen megdöbbentő. Azért tényleg elég furcsa az, hogy valaki mindenre allergiás legyen és úgy élje le élete 17 évét, hogy egyáltalán ne lépjen ki a házból és senkivel nem találkozhat, nehogy beteg legyen tőle. Az is elkerülhetetlen volt, hogy a titok egyszer csak kiderüljön, hiszen nem lehet bezárva töltetni egy egész életet. Olly és Madeline szerelme a maga egyszerű módján szép. Nincsenek fölösleges drámák, csak a színtiszta fiatalkori szerelem. Azért a végén, amikor kiderül, hogy Madeline semmilyen betegségben nem szenved, csak az anyja féltette, hogy nehogy őt is elveszítse szerintem nagyon megdöbbentő volt. Valamilyen szinte érthető, hogy így óvta meg a lányát, de egyben kegyetlen is. Az anyának segítségre van szüksége, hogy a régi traumákat feldolgozza, mert azt láthatjuk, hogy még nem tette magát túl a múlt veszteségein. Emiatt a fordulat miatt érdekes szerintem a könyv. Engem teljesen elvarázsolt a történet vége. És az illusztrációk nagyon jók benne, ahogy a történetet egy egy résznél bemutatja. Nagyon ajánlom a történet elolvasását, egy délutáni kikapcsolódáshoz teljesen megfelel. 

Kinek ajánlom? Aki szereti az ifjúsági, romantikus és a fordulatos könyveket. 

Extra

A napokban derült ki, hogy a könyvből film is fog készülni. A főszerepet Amandla Stenberg és Nick Robinson fogja játszani. Szerintem érdemes lesz megnézni a filmet, én biztos megnézem. 

minden_minden.jpg

Pár képet hozok a könyvben található illusztrációkból is, ami az én kedvenceim lettek. A képeket amúgy az írónő férje rajzolta.

20160721_093737.jpg
20160721_093942.jpg
20160721_093728.jpg

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kövess be!